Начало       За нас      Покана       Галерия        Браншови указател        Контакти

Район Илинден
Район „Илинден”, заедно с останалите 23 района на София, се обособява като самостоятелно административно звено в системата на Столична община през м. март 1988 г.  Районът се намира в северозападната част на София, в близост до центъра и разполага с много добре развита транспортна инфраструктура – има комуникации чрез всички видове градски транспорт и до най-отдалечените столични райони. Районът носи името „Илинден” в памет на героите от Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.), тъй като първите заселници в западните покрайнини на София са родолюбиви българи, избягали след Първата световна война от опожарените македонски градове Прилеп, Щип, Кукуш и др., и са родственици и потомци на героични македонски родове. 
Днес районът има четири добре обособени квартала:  „Захарна фабрика”, „Света Троица”, „Гевгелийски” и „Илинден”, с много зеленина в междублоковите пространства, с  изградена и  добре функционираща  търговска мрежа, ателиета за услуга на гражданите, учебни и детски заведения, културни институти, здравни и социални заведения.
Територията на района е 331 хектара, населението е 40 000 души. Район „Илинден” е от „зелените” райони на столицата, в него се намират два парка – един от най-големите в София – Западният, и паркът „Света Троица”. В парк „Света Троица” се намира храмът „Света Троица”, който повече от 80 години е духовно средище за жителите  и  отстоява предназначението си на крепост на православието в района. Паркът „Света Троица” е и лятно културно средище. В близост до църквата се намира лятната естрада, на която  ежегодно районната администрация организира тържества.
На територията на района се намират и едни от най-старите образователни и културни институции в столицата. 43-то ОУ „Христо Смирненски” е със 104-годишна история, 45-то ОУ „Константин Величков” и 3-то СОУ „Марин Дринов”  са създадени преди повече от 80 години.  Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд” и Професионалната гимназия по аудио, видео и телекомуникации „А. С. Попов” честваха  50 години от своето създаване. Народните читалища „Г. С. Раковски - 1925”, „Гоце Делчев - 1927” и „Роден край - 1931” повече от 80 години са притегателни духовни центрове за просвета, възпитание и култура.
 В петте детски градини в района се отглеждат и възпитават 1200 деца на възраст от 2 до 7 години. Три от детските градини са с новопостроени корпуси, със съвременно изградени детски площадки.
Санирани са и е извършен вътрешен ремонт на сградите на  социалните домове на територията на района – Дом за деца „П.Р. Славейков”, Дом на ветераните на културата и на Центъра за временно настаняване „Света София”. В квартал „Захарна фабрика” – на ул. „Кукуш”, е обособена  промишлена и бизнес  зона с модерно изградени офис сгради на  едни от най-известните фирми и бизнес компании.
Район „Илинден” съхранява своята богата борческа и културна история, за което свидетелстват възпоменателните паметници на героите от Илинденско-Преображенското въстание, на войниците и офицерите, загинали във войните до 1945 г., на Епископ Йосип Щросмайер, на братя Миладинови, на хърватския поет и общественик, приятел на България Стиейпан Радич. По установена вече над десетгодишна традиция, на 20 юли жителите на района тържествено отблязват празника Илинден и почитат паметта на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание. Празникът сплотява потомците на българите, избягали някога от опожарена Македония и хвърля мост между славното минало и достойното настояще  на жителите на района.
 
Столична община
РАЙОН „ИЛИНДЕН”
ж.к. „Захарна фабрика”
ул. „Билянини извори” №10, вх. Б
SOFIA MUNICIPALITY
ILINDEN DISTRICT
Zaharna Fabrika Housing Estate
10, Bilyanini Izvori Str.
entrance B
тел./tel.: +359 2/ 439 7360
факс/fax: +359 2/ 439 7361
e-mail: info@ilinden.bg
www.ilinden.bg