Начало       За нас      Покана       Галерия        Браншови указател        Контакти

Наистина ли Двореца на Константин ІІ е под Ларгото на София ?
  Разкритията на археолозите под Ларгото на столицата засега имат названието „Археологически културно комуникационен комплекс”, което в бъдеще вероятно ще придобие друго, по-кратко наименование. Проучванията, които  предизвикаха небивал интерес от научните среди и обществеността, са финансирани от Министерство на културата и Столичната община. Според доктор Марио Николов, от Националния археологически музей и научен институт при БАН, ръководител на разкопките, откритията са резултат от работата на археолози, архитекти, учени след Втората световна война. Предстои тепърва да се определят зоните за контакти. Вероятно ще се изгради малък амфитеатър, където ще се представят музикални, театрални форми и арт прояви на места, където няма разкрита археология.. Те няма да доминират  над артефактите, тъй като те остават акцента.
Много често надделява мнението, продължава ученият,  че София с тези открития, вече се равнява с Рим и Атина – това е история. В нея, всеки град има своето място. Историята има своите парадокси. Като този, например, че когато Рим е разрушен от остготите, градът - Сердика е процъфтявал. Така, че  трябва да се оценява, това, което всеки народ има, а Рим си е Рим., София – София. Не случайно, един от основните приоритети, на Проекта за кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019, е изграждане на цялостен археологически комплекс, който да бъде органично свързан със съвременния град
  По отношение на Двореца на Константин, който се споменава и за който има много трактовки. Първите разкрития са след Втората световна война, когато се разширяват нови трамвайни линии. Отделни трамвайни линии, Археолозите са започнали проучванията, следвайки подземни тунели, но площта е била ограничена и нямало сериозни градоустройствени решения.
  Останките около църквата „Света Неделя” са обявявани освен като Двореца на Константин,, за Преториума – резиденция на провинциалния управител , дори и като голяма обществена баня, жилище на богат собствени Лично аз съм видял поне 5 планове. Така че, е прибързано да се говори за Двореца на Константин, под Ларгото без да бъде уточнена хронологията на тази сграда. Отговор на това, ще дадат бъдещите проучвания –  в близките 4-5 години, заключава ръководителят на проучванията доктор Марио Иванов.