Начало       За нас      Покана       Галерия        Браншови указател        Контакти

Свят на диви животни в пределите на София

Най-старата и най-голямата по площ на Балканския полуостров зоологическа градина е Софийската. Тя води началото си от 1888 г. Създадена e с указ на княз Фердинанд в парка на Царския дворец. Първите й обитатели са били двойка черни лешояди. Само улавяните животни от нашата природа не са задоволявали интересите на царя. През 1892 г. е била купена първата двойка лъвове и още същата година, тя се сдобила с мъжка рожба.

През 1893 г. за ръководител на градината е бил назначен известният орнитолог д-р Паул Леверкюн. Три години по-късно е бил сменен от Бернард Курциус, който като директор, работил повече от 40 години.
През 1894 г. в градината били изградени волиера за фазани и първият басейн, в който били пуснати розови пеликани. През същата година били докарани едногърба камила, елени вапити, средиземноморски козирог безоар, калифорнийски качулати пъдпъдъци и още много животни. От 1893 г. Софийската зоологическа градина е била отворена три пъти седмично за посетители, чийто брой бил толкова голям, че стражи пазели реда.
Зоологическата градина разполага с една от най-големите волиери за грабливи птици в Европа. Там успешно се размножават черен, белоглав и египетски лешояд по програмата „Волтура”, създадена с други природозащитни организации за въстановяването на тези редки и красиви птици.
От 1997 г. е въведено осиновяването. Всеки може да осинови любимото си животно, осигурявайки средства за отглеждането му.
Зоофестивалите, седмиците на дивата флора и фауна, зоошоутата, видеопрожекциите са само част от богатата програма за посетителите, която предлага Екологичният научно-образователен център към Софийската зоологическа градина.

Точният адрес на зоопарка е: София, ул. “Сребърна” № 1.
Работното време през летния сезон е от 9 до 19 ч., а през зимния – от 9 до 17 ч. Може да се обадите на телефон +359 (02) 868-20-43.