Начало       За нас      Покана       Галерия        Браншови указател        Контакти

Площад Бански

Археолозите твърдят, че през 13 в. пр.н.е. на плодородната земя около минералния извор се настанява тракийското племе серди. С течение на вековете тракийското селище се превръща в град. Основите му лежат под съвременния център на София (от Централната баня до площад “Св. Неделя”, площад “Княз Ал. Батенберг” и ул. ”Московска”). На 9 м под основите на хотел
“Шератон” са открити останкиот древния град – бронзови украшения, керамика, градежи.
На антични монети и каменни надписи археолозите разчитат и името на града Сердика.Препитанието се осигурявало от земеделие и скотовъдство, добивали злато и желязо. Да, златото на траките...!
Златните съкровища, намерени по българските земи (Вълчитрънско, Панагюрско, Староселско...), тяхната неподвластна на времето красота, изяществото на изработката им, говорят за наличието на високо развита антична цивилизация по тези места, в чиито предели е и тогавашна Сердика.
Интересно свидетелство ни дава древногръцкият поет Омир. По време на Троянската война, описана в “Илиада”, виното за повдигане на бойния дух на ахейците било доставяно от тракийци и е възпято с думите “сладко като мед черно вино”. Тези факти, както и изобилието на златни и сребърни съдове, предназначени за пиене или възлияния, намерени в съкровищата, говорят за още един древен поминък на нашите деди – лозарството и винарството. С античния тракийски свят науката свързва и двете митологизирани фигури – на божествения певец Орфей и на водача на най-голямото въстание на робите в Древния Рим – Спартак (74 – 71 г. пр.н.е.)