Начало       За нас      Покана       Галерия        Браншови указател        Контакти

Район Банкя

Банкя притежава неповторимо очарование и атмосфера, породени от щастливата среща на уникален  лечебен климат и лековити минерални извори.

    От Небето над Банкя се излива въздух, обогатен  с озон. Фитонцидите, които се отделят от боровите дървета, са невидимата защита на Банкя. За въздуха на Банкя писателят и мъдрецът Йордан Радичков казваше: „Тук се чувствам така, сякаш на няколко часа в небето над Банкя се отварят някакви невидими небесни кладенци, от които се излива райски въздух“.

    От Земята на Банкя блика лековитата хомотермална минерална вода с общ дебит 24 л/сек и температура 36.5 -37.2 градуса. Водата, която извира от дълбочина 850 м, е хидрокарбонатно-сулфатно натриева. По химическия си състав банкянската минерална вода е истинска природна аптека. Тя е бистра, безцветна, без миризма, мека и изключително вкусна.

      Седем са  лечебните заведения, в които се възстановяват хора, прекарали инсулти или със сърдечно-съдови и неврологични заболявания. За тях се грижат висококвалифицирани специалисти, които и до днес поддържат славата на Банкя като „здравницата“ на България и като национален център по кардио-рехабилитация. Тук се повлияват добре и заболявания, свързани с обмяната на веществата, стомашно-чревния тракт, опорно-двигателния апарат, ендокринологични заболявания, обща физическа и умствена умора. Въздухът, водата и природата на курорта оказват и... подмладяващ ефект.

       Животът в Банкя се обуславя и от духовния климат, създаван от хората на града. Традиционни празници тук са „Горешляците“ - 15, 16 и 17 юли, отбелязвани и като Празници на минералната вода, здравето и дълголетието. Културните традиции се съхраняват в двете читалища - огнища на българщината и местната самобитност.

    Ценителите на спорта могат да получават здраве и наслада на модерните спортни площадки в града, разположени до най-голямото на Балканския полуостров училище - 78 СОУ“Христо Смирненски“, както и в квартал „Иваняне” (до кръговото движение). Тенис комплексът – един от най-съвременните в България, оказва гостоприемство на най-добрите „ракети“ при наши и международни турнири. Курортният град е на път да се превърне в шахматна столица на България – периодично тук се провеждат  държавни първенства и международни турнири.

Пет екопътеки опасват живописните околности на градчето – две към манастирите „Св. Троица“ и „Св. Петка“, две по поречието на реки и „Пътеката на здравето“, по чието протежение минава озонния слой, който носи славата на уникалния въздух на Банкя. Любителите на конната езда са улеснени от близостта на Хиподрума, който на Тодоровден кипи от емоциите на зрители и участници в традиционните кушии.

   Заповядайте в Банкя! И ще видите всичко това...със сърцето си!
 

столична община - РАЙОН “БАНКЯ”
гр. Банкя 1320 , ул. “Цар Симеон” 1
SOFIA MUNICIPALITY - BANKYA DISTRICT
1320 Bankya, 1, Tzar Simeon Str. 
тел./tel.: +359 2/ 997 71 06 / факс/fax: +359 2/ 997 71 63
bankya@bankya.bg / www.bankya.bg