Начало       За нас      Покана       Галерия        Браншови указател        Контакти

Район Витоша
Район „Витоша” заслужено поддържа славата на най-зеления, престижен и привлекателен столичен район. „Бояна”, „Княжево”, „Павлово-Бъкстон” с „Манастирски ливади”, „Драгалевци”, „Симеоново”, селата Владая и Мърчаево - всеки от тези квартали е със собствен облик и име, раждащо безброй близки и далечни асоциации, с корени в историята на българските земи. Като благословение и дар Божи възприемат столичани близостта на планината Витоша, с уникалната  природа и водите – снежни, изворни и минерални. Много туристически и горски пътеки тръгват оттук – към първенеца Черни връх, към Боянския водопад, така възторжено описан от патриарха на българската литература Иван Вазов, към десетки примамливи върхове, уютни хижи и витошки поляни с разцъфтяли цветя и билки. По различни европейски и национални програми се прокарват екопътеки, откриват се нови възможности и пространства за култура, духовност и просперитет.  
В този забележителен и съкровено български край миналото е оставило отчетлива диря. Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ - един от най-значимите исторически символи на България, е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО под № 42. Драгалевският манастир „Св. Богородица Витошка”, приютявал неведнъж Апостола на свободата Левски, е свято и любимо за посещения място. На територията на района е и Националният исторически музей – един от най-големите исторически музеи на Балканите, съхраняващ над 650 хиляди експонати. В проведена анкета сред жителите на София тези три паметни исторически места, минералните извори и планината Витоша, бяха избрани сред 15-те символа на града.
Туристи и гости могат да открият още много интересни паметници и дестинации тук – Драгалевската пътека на Левски, светилището на Св. Иван Рилски над с. Владая, където е спряла процесията с мощите на светеца в последния му път към Рилския манастир, автентичното изворче в двора на къщата-музей на Петър Дънов в с. Мърчаево и мн. мн. др. паметни места. Добре дошли са и на традиционните местни събори: кв. Павлово - 6 май, Гергьовден; с. Мърчаево – Петдесятница и Томина неделя; кв. Княжево - 20 юли, Илинден; кв. Бояна - 27 юли, Св. Панталеймон; кв. Драгалевци и с. Владая – 15 август, Св. Богородица; кв. Симеоново – 8 ноември, Архангеловден. 
На разположение на гостите са и много хотели и заведения – елитни, изискани и гостоприемни, сред зеленото очарование на Витоша.
 
 
Столична община
РАЙОН „Витоша” 
София 1618, кв. Павлово
ул. „Слънце” №2
SOFIA MUNICIPALITY 
VITOSHA DISTRICT
1618 Sofia, Pavlovo
2 Slance Str.
тел./tel.: +359 2/ 855 21 44
факс/fax: +359 2/ 856 29 60
e-mail: vitosha@sofia.bg